SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Truppgymnastik

I trupp tävlar man i tre olika klasser: herr, dam och mixed. Varje trupp består av mellan 6-20 gymnaster (beroende på tävling). Man tävlar i tre grenar: fristående, tumbling och trampett. 

 

Fristående 

Truppen genomför ett program till musik. Ett friståendeprogram kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar. 

 

Tumbling 

Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 meter långt och 2 meter brett. 

 

Trampett 

I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna ska visa upp tre olika hoppvarv. 

 

TÄVLINGSSTEGAR

För att föreningen ska kunna hitta tävlingar som passar truppens gymnastiska nivå och träningsmängd finns det idag flera olika nivåer att tävla på.
Högsta nivån är SM:

  • SM-stegen - här tävlar de främsta lagen i sina respektive åldersklasser. Det är på Junior-SM och SM som de främsta lagen har möjlighet att kvalificera sig till internationella mästerskap. I dagsläget är EM den största officiella tävlingen inom truppgymnastik där Sverige sedan 2010 ställer upp med landslag i de olika klasserna. 
BEDÖMNING
Alla tävlingar bedöms av en domarpool för varje gren. Domarna bedömer svårighet, komposition och utförande i respektive gren. Svårighetsvärdet fås ur bedömningsreglementet och beror på vilka övningar och kombinationer som truppen valt. 
 
I kompositionen bedöms hur de enskilda övningarna har kombinerats ihop. Bedömningsfaktorer i utförande är till exempel korrekt teknik i enskilda övningar, kroppskontroll och samtidighet (främst i friståendet). I friståendet är det dessutom viktigt att rörelseuttryck och musik stämmer överens.
 
Nyfiken på mer? Du kan köpa vår broschyr SMGKs Lathund för gympaföräldrar
Fråga din huvudledare alt kontakta kansilet 25kr/st
 
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
SMGK, 08/03 15:18 
SMGK, 05/10 10:55 
SMGK, 01/03 13:15 
SMGK, 15/10 09:31