Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Från Märsta Gymnastikklubb till SMGK 1962-2019


Historik

 

Sigtuna Märsta Gymnastikklubb, SMGK, bildades i juni 1962, men då under namnet Märsta Gymnastikklubb. Efter klubbens 40-års jubileum hösten 2002 ändrades namnet till Sigtuna Märsta Gymnastikklubb.

 

Kvinnan som startade klubben hette Irma Kruse. Hon hade tidigare haft motionsgrupper för Saga Motion i Stockholm och i Bromma. När hon sedan flyttade till Märsta 1962, med sin man Arvid, såg hon till att föra motions- och hälsotraditionen vidare till sin nya hemkommun.


Till en början höll hon i en motionsklass för damer på övervåningen i Gamla Centralskolan. Efter träningen kunde de som ville ta en bastu i källarvåningen. Efter några år flyttade gruppen till Ekillaskolan.


Så småningom utökades antal motionsklasser, det tillkom bland annat en herrgrupp, och flera ledare än Irma Kruse höll i de olika grupperna. Det fanns till exempel en motionsklass i Rosersberg mellan 1968 och 1988 under Maj-Lis Karlssons ledning och SMGK hade även en motionsgrupp i Odensala en kortare period. Irma Kruse ledde även barngymnastik i Folkets Hus i Märsta på 1960-talet. Under 1970-talet kunde de som ville gå på jazzgymnastik och mellan 1980-1991 fanns det också en motionsdansgrupp i klubben. Rester av motionsdansgruppen finns än i dag kvar, men inte längre i SMGK:s regi.


Hans Kündig var under 20 års tid, mellan 1972 och 1992, ledare för SMGK:s flickgymnaster. De kallade sig ”Märsta flickorna” och tävlade på elitnivå. Under den här perioden stod klubben också som organisatör för svenska mästerskapet i gymnastik och ungdoms SM.


Efter några år slutade Märsta flickorna att tävla på hög nivå och övergick istället till uppvisningsgymnastik. De uppträdde bland annat utanför Rosersbergs slott, i Märsta centrum och i Sigtuna under namnet ”Lolly girls”.

 

Idag är SMGK en av Upplands största gymnastikföreningar med över 600 aktiva medlemmar varav 55 stycken är ledare. Den äldsta medlemmen är född 1925 och den yngsta år 2015.


SMGK tillhör Svenska Gymnastikförbundet som är en av Sveriges största idrottsorganisationer med 258 000 medlemmar i drygt

1 073 föreningar över hela landet.