SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sigtuna Märsta GK
Gymnastik

Från Märsta Gymnastikklubb till SMGK 1962-2024
SMGK 60 år!

 

Historik

 

Sigtuna Märsta Gymnastikklubb, SMGK, bildades i juni 1962, men då under namnet Märsta Gymnastikklubb. Efter klubbens 40-års jubileum hösten 2002 ändrades namnet till Sigtuna Märsta Gymnastikklubb.

 

Kvinnan som startade klubben hette Irma Kruse. Hon hade tidigare haft motionsgrupper för Saga Motion i Stockholm och i Bromma. När hon sedan flyttade till Märsta 1962, med sin man Arvid, såg hon till att föra motions- och hälsotraditionen vidare till sin nya hemkommun.

 

Till en början höll hon i en motionsklass för damer på övervåningen i Gamla Centralskolan. Efter träningen kunde de som ville ta en bastu i källarvåningen. Efter några år flyttade gruppen till Ekillaskolan.

 

Så småningom utökades antal motionsklasser, det tillkom bland annat en herrgrupp, och flera ledare än Irma Kruse höll i de olika grupperna. Det fanns till exempel en motionsklass i Rosersberg mellan 1968 och 1988 under Maj-Lis Karlssons ledning och SMGK hade även en motionsgrupp i Odensala en kortare period. Irma Kruse ledde även barngymnastik i Folkets Hus i Märsta på 1960-talet. Under 1970-talet kunde de som ville gå på jazzgymnastik och mellan 1980-1991 fanns det också en motionsdansgrupp i klubben. Rester av motionsdansgruppen finns än i dag kvar, men inte längre i SMGK:s regi.

 

Hans Kündig var under 20 års tid, mellan 1972 och 1992, ledare för SMGK:s flickgymnaster. De kallade sig ”Märsta flickorna” och tävlade på elitnivå inom artistisk gymnastik (AG). Under den här perioden stod klubben också som organisatör för svenska mästerskapet i gymnastik och ungdoms SM.
Fram tom 1999 tävlade Märsta Flickorna i AG.

 

Uppvisningsgymanstik och Aerobics har också funnits i föreningen, även jazzdans för både barn och vuxna.
Uppvisningsgruppen uppträdde bland annat utanför Rosersbergs slott, i Märsta centrum och i Sigtuna under namnet ”Lolly girls”. 

 

 

Truppgymnastiken börja smyga sig in i föreningen 1989 i försiktig skala för att sedan övergå till föreningens huvudsakliga gymnastikinriktning strax efter millennieskiftet i samband med namnbytet.

 

Idag är SMGK en av Upplands största gymnastikföreningar med ca 600 aktiva medlemmar med ca 60 ledare. Den äldsta medlemmen är född 1934 och den yngsta år 2021.

Med grupper från 2år upp till seniorgrupp med motion.

 

SMGK har grupper träna för glädje (VIT) och träna för att tävla (BLÅ/SVART) så att man själv ska kunna välja vilken nivå man vill träna på och mot.


SMGK tillhör Svenska Gymnastikförbundet som är en av Sveriges största idrottsorganisationer med 228 000 medlemmar i drygt

971 föreningar över hela landet.

 

Sigtuna Märsta GK
Box 131
195 23 Märsta
 
BG 5042-2708
Orgnr: 814800-2622
 
Facebook